Met mijn mbo-4-diploma voor de klas

Zin om voor een Amsterdamse klas te staan? Mooi! Dat betekent veel afwisseling, werken met een diverse groep leerlingen en ook echt iets voor ze betekenen. Eenmaal voor de klas switch je moeiteloos tussen rekenen en tekenen en van dolle boel tot rust en regelmaat. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Met jouw mbo-4-diploma heb je de volgende mogelijkheden.

Kies je pabo
Doe een vervolgopleiding aan de pabo. Dé opleiding voor leraren in het basisonderwijs. In Amsterdam kan je kiezen voor een pabo-opleiding aan de HvA of aan de iPabo. Er zijn kleine inhoudelijke verschillen, maar aan beide instituten kan je zowel voltijd als deeltijd studeren.

De voltijd-opleiding duurt 4 jaar, waarbij je je tijdens het 3de jaar specialiseert in een leeftijdsgroep: jonge kinderen van 4 tot 8 jaar, of de leeftijdsgroep van 8 tot 12 jaar. In het laatste studiejaar volg je een lange stage.

Als je de pabo in deeltijd volgt combineer je de studie met leren in de onderwijspraktijk - met een baan dus. De iPabo biedt een 4-jarige deeltijd-opleiding. De HvA biedt een 3-jarige deeltijd-opleiding aan, gemiddeld heb je dan wel een 8 als eindcijfer nodig.

Maak kennis met de pabo’s in Amsterdam

Subsidie Onderwijsassistenten naar opleiding tot leraar
Het ministerie van OCW stimuleert dat meer onderwijsassistenten de opleiding tot leraar gaan doen. Als je in dienst bent bij een schoolbestuur kan je bestuur een subsidie van 20.000€ aanvragen, waarmee je bestuur jouw collegegeld en een aantal studieverlofuren kan vergoeden.
Lees meer op de website van DUS-I

lerarencampagne_po_Stanley

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen met vragen over jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Alle pabo’s in Nederland hebben toelatingseisen. Daarvoor toon je aan dat je genoeg kennis hebt van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Dat heb je als:

  • Je voor je mbo-opleiding havo-eindexamen hebt gedaan in de vakken aardrijkskunde en geschiedenis en in één van de N&T-vakken (natuurkunde, biologie of natuur, leven & technologie).
  • Je een certificaat hebt behaald van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) voor aardrijkskunde, geschiedenis en een N&T vak. Als je je aanmeldt, ontvang je een link om je voor deze toelatingstoetsen bij Cito aan te melden.

Geen nood als dit niet het geval is. Dan kan je altijd meedoen aan de landelijke toelatingstoets voor het desbetreffende vak. Als je deze toets niet haalt, mag je een herkansing doen voor één van de vakken waarvoor je niet geslaagd bent.

Handig: er is tijdelijk allerlei (grotendeels gratis) hulp beschikbaar voor mbo-4-studenten. Denk aan online filmpjes, opdrachten en toetsvragen per vak, regionale bijscholingsprogramma’s, voorbeeldtoetsen, begrippenlijsten en meer. Zo bereid je jezelf zo goed mogelijk voor op de toelatingstoets.

Kijk snel op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

Heb je je aangemeld bij de pabo? Het enige wat je dan nog moet doen is een studiekeuzecheck. Hiervoor ben je een dag aanwezig bij je toekomstige opleiding om alvast kennis te maken met de studiepraktijk. Beide pabo’s doen dit om te kijken of jouw ambities en kwaliteiten echt aansluiten bij de opleiding. De pabo van jouw keuze nodigt je hiervoor uit na je aanmelding Na de check ontvang je een studiekeuzeadvies met de resultaten. Dit advies is niet bindend: ook met een negatief advies mag je starten met de opleiding.

Meer informatie over de studiekeuzecheck bij de HvA
Meer informatie over de studiekeuzecheck bij de IPabo

Hoe kom je voor de klas met een mbo-diploma?

  • Meld je aan voor de pabo-opleiding van de HvA of de iPabo
  • Check of je aan alle toelatingseisen voldoet
  • Doe de studiekeuzecheck
  • Studeer af met vlag en wimpel

Voordat je kunt starten aan de pabo moet je de landelijke toelatingstoetsen doen. Dat is best lastig als je al vier jaar geen les hebt gehad in vakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde. Daarom organiseren Pabo HvA en Hogeschool iPabo samen met het ROC van Amsterdam en ROC TOP het schakelprogramma. In dit programma word je optimaal voorbereid op de toelatingstoetsen. Je volgt lessen in vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, natuur & techniek, rekenen, Nederlands en pedagogiek. Het schakelprogramma duurt een half jaar en start jaarlijks in september. Studeer jij nu aan het ROC van Amsterdam of ROC TOP en wil je meer weten over dit schakelprogramma? Kijk dan op www.leerverder.nl of neem contact op met de coördinator van dit programma Marian van der Sluijs via paboschakelprogramma@rocva.nl.