Met mijn mbo-4-diploma voor de klas

Zin om les te geven op een Amsterdamse basisschool? Mooi! Dat betekent veel afwisseling, werken met een diverse groep leerlingen en ook echt iets voor ze betekenen. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Met jouw mbo-4-diploma kun je de pabo gaan doen. Die opleiding kun je volgen in voltijd of in deeltijd. Check wel even of je aan de toelatingseisen voldoet.

Wil je met je mbo-4-diploma naar de pabo, doorloop dan de volgende stappen:

  1. Check of je aan alle toelatingseisen voldoet.
  2. Zo niet, doe een toelatingstoets voor de vakgebieden waarin je meer kennis nodig hebt.
  3. Meld je aan voor de pabo van de Hogeschool van Amsterdam of de iPabo.
  4. Kies tussen studeren in voltijd of in deeltijd.
  5. Doe de verplichte studiekeuzecheck.
  6. Start met de opleiding.
Poster-juf-100x1476

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen met vragen over jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Om toegelaten tot de pabo heb je voldoende kennis nodig van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Dat heb je als:

  • je vóór je mbo-opleiding havo-eindexamen hebt gedaan in de vakken aardrijkskunde en geschiedenis en in één van de N&T-vakken (natuurkunde, biologie of natuur, leven en technologie).
  • je in het volwassenonderwijs (vavo) een certificaat hebt gehaald voor aardrijkskunde, geschiedenis en een N&T-vak.

Voldoe je niet aan deze toelatingseisen, dan kun je een toelatingstoets doen voor de genoemde vakken.

Als je geen havo-diploma of certificaat hebt voor aardrijkskunde, geschiedenis en een N&T-vak, dan test de pabo met een toelatingstoets of je genoeg kennis hebt van deze vakken. Voor elk van de vakken is er een landelijke toelatingstoets. Als je de toets niet haalt, mag je één vak één keer herkansen.

Toets voorbereiden
Op de website Goed voorbereid naar de pabo vind je handige informatie voor mbo-4-studenten die de toelatingstoets gaan doen. Denk aan filmpjes, opdrachten en toetsvragen per vak, regionale bijscholingsprogramma’s, voorbeeldtoetsen, begrippenlijsten en meer. Zo kun je jezelf goed voorbereiden.

Schakelprogramma voor ROC van Amsterdam en ROC TOP
Studeer je aan het ROC van Amsterdam of ROC TOP, dan kun je het schakelprogramma volgen om je voor te bereiden op de toelatingstoetsen. Je volgt lessen in vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, natuur & techniek, rekenen, Nederlands en pedagogiek. Het schakelprogramma duurt een half jaar en start jaarlijks in september. Wil je meer weten? Informeer dan op je school of neem contact op met Marian van der Sluijs via paboschakelprogramma@rocva.nl.

In Amsterdam kun je kiezen voor een pabo-opleiding aan de HvA of aan de iPabo. Er zijn kleine inhoudelijke verschillen, maar aan beide scholen kan je zowel in voltijd als deeltijd studeren.

  • De voltijdopleiding duurt 4 jaar. In het laatste studiejaar volg je een lange stage.
  • Als je de pabo in deeltijd volgt, ga je naast je studie meteen voor de klas staan. De iPabo biedt een 4-jarige deeltijdopleiding. De HvA biedt een 3-jarige deeltijdopleiding aan, die je kunt volgen als je bij je vooropleiding gemiddeld een 8 als eindcijfer hebt.

Maak kennis met de pabo’s in Amsterdam

Heb je je aangemeld bij de pabo? Dan krijg je een uitnodiging voor de studiekeuzecheck. Dit is een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure waarmee de pabo toetst of je ambities en kwaliteiten echt aansluiten bij de opleiding. De studiekeuzecheck bestaat uit een voorbereidende opdracht, een lesdag op de pabo en een praktijkopdracht.

Na de check ontvang je een schriftelijk studiekeuzeadvies met de resultaten. Dit advies is niet bindend: ook met een negatief advies mag je starten met de opleiding.

Meer weten?