Salaris en andere arbeidsvoorwaarden

Leuk, een baan als leraar! Maar hoe zit het met je salaris en waar heb je allemaal recht op? Hieronder staat een kort overzicht met de belangrijkste dingen om te weten.

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen met vragen over jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Salaris

Een leraar in het basisonderwijs en speciaal onderwijs verdient bruto tussen € 3.100 en € 5.850 per maand. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dat staat in de cao primair onderwijs (cao po).

In het basisonderwijs zijn er 3 salarisschalen voor leraren:

  • L10: salaris tussen de €2678 en €4113 per maand
  • L11: salaris tussen de €2758 en €4434 per maand
  • L12: salaris tussen de €2812 en €5070 per maand

In welke schaal je valt, is afhankelijk van je ervaring en het niveau van de functie. Natuurlijk kan je zelf afspraken maken over je salaris met de school waar je gaat werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ervaring uit het bedrijfsleven meeneemt en daardoor met een hoger startsalaris begint.

Leraar in opleiding

Het salaris van de leraar in opleiding bedraagt 50 % van schaal L10-1 of L11-1. Dit wordt vastgesteld door de werkgever.

Baangarantie

Vanwege het lerarentekort is de kans op een baan in het basisonderwijs in Amsterdam behoorlijk groot. Een dienstverband in het onderwijs start bijna altijd met een aanstelling voor bepaalde tijd. Als dit wederzijds bevalt, heb je uitzicht op een aanstelling voor onbepaalde tijd.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

De secundaire voorwaarden zijn grotendeels hetzelfde als bij andere banen. Alleen vakantieverlof is in het onderwijs iets anders geregeld. Je bent namelijk gebonden aan de schoolvakanties. Als je fulltime werkt krijg je 53,5 vakantiedagen per jaar en het vakantiegeld bedraagt 8% van het bruto jaarsalaris. De eerste of de laatste drie dagen van de zomervakantie kunnen meetellen als werkdag.

Je salaris

Een leraar in het voortgezet onderwijs verdient bruto tussen € 3.170 en € 6.530 per maand. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dat staat in de cao voortgezet onderwijs (cao vo).

In het voortgezet onderwijs zijn er 3 salarisschalen voor leraren:

  • leraar LB: salaris tussen €2747 en €4186 per maand
  • leraar LC: salaris tussen €2764 en €4878 per maand
  • leraar LD: salaris tussen €2775 en €5546 per maand

Als startende leraar begin je in principe als leraar LB. Natuurlijk kan je zelf afspraken maken over je salaris met de school waar je gaat werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ervaring uit het bedrijfsleven meeneemt en daardoor met een hoger startsalaris begint.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Je hebt recht op vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8%, persoonlijke budgeturen (50 uur op fulltime basis) en prima verlofregelingen waarbij je naast de schoolvakanties bijvoorbeeld ook recht hebt op gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof. Daarnaast is er een goede verhuisregeling en een regeling voor je reiskosten.

Ontwikkeling en begeleiding

De eerste twee jaar dat je als leraar aan de slag bent, mag je een gedeelte van je werktijd besteden aan voorbereiding en scholing. Vanuit de school is er voor startende docenten ook extra begeleiding.

Aanstelling

Meestal krijg je eerst een jaarcontract voordat je een vaste aanstelling krijgt. Zo kun je eerst samen met de school onderzoeken of de functie en de school goed bij je passen.

Leraar in opleiding

Als leraar in opleiding (LIO) geef je in het laatste jaar van je opleiding onderwijs. Daar hoort een vergoeding bij. Vakantiegeld en een eindejaarsuitkering komen daar nog bovenop.

Zij-instromer

Als zij-instromer heb je dezelfde arbeidsvoorwaarden als andere leraren. Daarnaast zijn er voor zij-instromers aantrekkelijke subsidiemogelijkheden. Met je school maak je afspraken over de combinatie van je studie en je baan, en wat je van de school krijgt aan studietijd.

Lees meer over het traject Zij-instromer in Beroep (ZiB).

Amsterdamse leraren in het basis- en voortgezet onderwijs die meer dan 21,5 km van hun werk wonen, kunnen aanspraak maken op extra reiskostenvergoeding. Als het schoolbestuur ook 50% van de extra reiskosten bijdraagt, kan de reiskostenvergoeding oplopen tot wel €146,67 per maand extra. Lees hier meer over de reiskostenvergoeding.