Salaris en andere arbeidsvoorwaarden

Leuk, een baan als leraar! Maar hoe zit het met je salaris en waar heb je allemaal recht op? Hieronder staat een kort overzicht met de belangrijkste dingen om te weten.

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen omtrent jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Salaris
Afhankelijk van je ervaring en het niveau van de functie val je in salarisschaal LA of LB. Dat betekent dat je mag rekenen op een salaris tussen de €2436 en €3482 per maand bij een fulltime baan in schaal LA, en op een salaris tussen de €2525 en €3826 per maand in schaal LB.

Natuurlijk kan je zelf afspraken maken over je salaris met de school waar je gaat werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ervaring uit het bedrijfsleven meeneemt en daardoor met een hoger startsalaris begint. In alle gevallen heb je recht op vakantiegeld.

Leraar in opleiding
Ben je leraar in opleiding (LIO)? Dan werk je in het laatste jaar van je opleiding al 50% van je tijd in het onderwijs. De andere 50% besteed je aan je studie. Dat betekent dat je een vergoeding van €1145 per maand ontvangt op een normale basisschool, en €1187 per maand als je in het speciaal onderwijs werkt.

Baangarantie
In Amsterdam zijn er de komende tijd veel nieuwe docenten nodig in het basisonderwijs. Garanties heb je natuurlijk nooit, maar de kans op een baan als leraar is de komende jaren dus behoorlijk groot. Een dienstverband in het onderwijs start bijna altijd met een aanstelling voor bepaalde tijd. Als dit wederzijds bevalt heb je uitzicht op een aanstelling voor onbepaalde tijd.

Secundaire arbeidsvoorwaarden
Net als bij iedere baan heb je als leraar recht op zaken als zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, betaald kortdurend verlof en het opnemen van vrije dagen voor bijzondere gebeurtenissen. Vakantieverlof is iets anders geregeld dan in veel andere banen. Je bent namelijk gebonden aan de schoolvakanties. Tijdens de schoolvakantie heb je dus zelf ook recht op vakantie en alleen de eerste of de laatste drie dagen van de zomervakantie kunnen als werkdag worden aangemerkt. Als je fulltime werkt krijg je 53,5 vakantiedagen per jaar en het vakantiegeld bedraagt 8% van het bruto jaarsalaris. Lees hier meer over verlofregelingen.

Je salaris
In het voortgezet onderwijs (VO) heb je drie lerarenfuncties: leraar LB, leraar LC en leraar LD. Als startende leraar stroom je in principe in op de functie Leraar LB. Dit betekent dat je vanaf dat punt kunt zowel vakinhoudelijk als in salaris kunt doorgroeien.

Afhankelijk van je ervaring en het niveau van de functie val je in een bepaalde salarisschaal. De LB salarisschaal start bij € 2601,- bruto en eindigt bij € 3978,-. Salarisschaal LC begint bij minimaal €2617,- en maximaal €4639,- en in salarisschaal LD verdien je minimaal €2628,- en maximaal €5279,-.

Natuurlijk kan je zelf afspraken maken over je salaris met de school waar je gaat werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ervaring uit het bedrijfsleven meeneemt en daardoor met een hoger startsalaris begint. In alle gevallen heb je recht op vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 7,4%, persoonlijke budgeturen (50 uur op fulltime basis), en prima verlofregelingen waarbij je naast de schoolvakanties bijvoorbeeld ook recht hebt op gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof. Daarnaast is er een goede verhuisregeling als je dichter bij je werk gaat wonen, bouw je een pensioen op en zijn er regelingen voor bijvoorbeeld je reiskosten.

Persoonlijke ontwikkeling en begeleiding
Om startende leraren ook werkelijk een goede start te geven, biedt het bestuur van je school de zogeheten reductie op de lesgevende taak. Dit betekent dat je gedurende de eerste twee jaar dat je in een reguliere onderwijsfunctie gaat werken een gedeelte van je werktijd kunt besteden aan voorbereiding en scholing. Vanuit de school is er voor startende docenten dan ook extra begeleiding.

Wat voor aanstelling krijg ik?
Als je in dienst treedt krijg je meestal eerst een jaarcontract, samen met de school onderzoek je of de functie en de school goed bij je passen. In de meeste gevallen wordt de aanstelling na een jaar omgezet naar een vast dienstverband.

Ik ben leraar in opleiding, krijg ik betaald?
Als leraar in opleiding (LIO) geef je in het laatste jaar van je opleiding onderwijs en daar hoort uiteraard een vergoeding bij. De tijd die je aan werk besteedt is net zo veel als de tijd die je aan leren besteedt. Dus 50% werken en 50% leren. Bij een volledige aanstelling ontvang je dan ook een vergoeding van €1314 per maand exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering (conform CAO VO).

Wat zijn mogelijkheden als zij-instromer?
Als zij-instromer heb je dezelfde arbeidsvoorwaarden als andere leraren. Met de school maak je afspraken hoe je je studie het best kunt combineren met je baan en wat de school je kan bieden aan studietijd. Voor zij-instromers zijn er aantrekkelijke subsidiemogelijkheden, je krijgt dus ruimte om jezelf zelf te ontwikkelen.

In Amsterdam krijg je als leraar extra geld om verder te leren. De gemeente Amsterdam onderstreept het belang voor leraren om zich te kunnen blijven ontwikkelen in hun vak. Amsterdamse leraren kunnen een lerarenbeurs van 2.000 euro aanvragen voor cursussen, coaching of bijvoorbeeld een studiereis. De leraar bepaalt zelf waarin hij/zij zich wil ontwikkelen. Wil je meer weten over de Amsterdamse lerarenbeurs: amsterdam.nl/lerarenagenda

Amsterdamse leraren in het primair en voortgezet onderwijs, die meer dan 21,5 km van hun werk wonen, kunnen aanspraak maken op extra reiskostenvergoeding. Als het schoolbestuur ook 50% van de extra reiskosten bijdraagt, kan de reiskostenvergoeding oplopen tot wel €146,67 per maand extra.