Met mijn vwo-diploma voor de klas

Zin om voor een Amsterdamse klas te staan? Mooi! Dat betekent veel afwisseling, werken met een diverse groep leerlingen en ook echt iets voor ze betekenen. Eenmaal voor de klas switch je moeiteloos tussen rekenen en tekenen en blijf je jezelf continu ontwikkelen. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Je kan met jouw vwo-diploma ook een academische studie volgen tot leraarin het basisonderwijs.Naast het lesgeven kun je dan bijvoorbeeld onderzoek doen in de school. Met jouw vwo-diploma heb je de volgende mogelijkheden.

Kies je pabo
Doe een vervolgopleiding aan de pabo. Dé opleiding voor leraren in het basisonderwijs. In Amsterdam kan je kiezen voor een pabo-opleiding aan de HvA of aan de iPabo. Er zijn kleine inhoudelijke verschillen, maar aan beide instituten kan je zowel voltijd als deeltijd studeren.

De voltijd-opleiding duurt 4 jaar, waarbij je je tijdens het 3de jaar specialiseert in een leeftijdsgroep: jonge kinderen van 4 tot 8 jaar, of de leeftijdsgroep van 8 tot 12 jaar. In het laatste studiejaar volg je een lange stage.

Als je de pabo in deeltijd volgt combineer je de studie met leren in de onderwijspraktijk. De iPabo biedt een 4-jarige deeltijd-opleiding. De HvA biedt een 3-jarige deeltijd-opleiding aan.

Maak kennis met de pabo’s in Amsterdam

Universitaire pabo
Je kunt ook kiezen voor een pabo op universitair niveau. Je gaat dan tegelijk de breedte én de diepte in. Want naast de benodigde beroepsvaardigheden ontwikkel je ook een wetenschappelijke achtergrond. Aan het einde van je studie ontvang je dan 2 diploma’s: de hbo bachelor Leraar Basisonderwijs (Bachelor of Education) en de wo bachelor Pedagogische Wetenschappen (Bachelor of Science).

De UvA werkt hiervoor samen met de HvA en noemt de opleiding UPvA, de samenwerking van de VU met iPabo heet Universitaire Pabo.

Meer informatie over de academische pabo

Poster-meester-2-xxx

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen met vragen over jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Het programma van de HvA en de UvA combineert de praktijk met een wetenschappelijke opleiding en is in nauwe samenwerking met het onderwijsveld ontwikkeld. De theoretische kennis uit de vakken kun je direct in praktijk brengen tijdens je stage. Ook onderzoek doen leer je in de praktijk. Ontdek hier meer over de opleiding aan de UPvA.

Het programma van de iPabo en de VU combineert de praktijk met een wetenschappelijke opleiding. Je nieuwe onderzoeksvaardigheden kun je direct toepassen in de beroepspraktijk, waardoor je een bijzonder waardevolle bijdrage kunt leveren aan het basisonderwijs. Ontdek hier meer over de opleiding aan de Universitaire Pabo.

Alle pabo’s in Nederland hebben toelatingseisen. Daarvoor toon je aan dat je genoeg kennis hebt van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Met jouw vwo-diploma heb je toegang tot alle pabo’s, ongeacht je vakkenpakket en cijfergemiddelde. Het is wel handig om voldoende kennis van Engels en wiskunde te hebben.

Je bent er nu bijna. Het enige wat je nog moet doen is een studiekeuzecheck (bij de pabo) of een matching (bij de universitaire variant). Hiervoor ben je een dag aanwezig bij je toekomstige opleiding om alvast kennis te maken met de studiepraktijk. Beide pabo’s doen dit om te kijken of jouw ambities en kwaliteiten echt aansluiten bij de opleiding. De pabo van jouw keuze nodigt je hiervoor uit na je aanmelding.

 • Studiekeuzecheck bij de HvA

  Op de dag van de studiekeuzecheck heb je:
  - een proefcollege
  - een praktijkopdracht
  - een toets
  - en een presentatie

  Je maakt kennis met je aanstaande medestudenten en krijgt aan het eind van de dag een studiekeuzeadvies. Als je je aanmeldt voor de deeltijd-opleiding heb je ook een intakegesprek om te bepalen of deze route echt bij je past.

 • Studiekeuzecheck bij de iPabo

  Op de dag van de studiekeuzecheck heb je:
  - een gezamenlijke opdracht
  - een rekenen-wiskundetoets
  - en een presentatie

  Voorafgaand aan deze dag doe je al twee opdrachten: je vult een online vragenlijst in en doet een praktijkopdracht. Dat kan bijvoorbeeld een dagje meelopen op je oude basisschool zijn. Hiervan maak je een verslag dat je meeneemt naar de studiekeuzecheck. Aan het eind van de dag krijg je een studiekeuzeadvies.

UvA Matching
Voor de universitaire pabo van de UPvA doe je mee aan:

 • een onderwijsdag waarbij je colleges aan de UvA volgt
 • zelfstudie
 • een opdracht
 • en een toets


VU Matching
Voor de universitaire pabo van de Universitaire Pabo doe je: • een digitale vragenlijst
 • een matchingsactiviteit bij de opleiding

Hoe kom je voor de klas met je vwo-diploma?

 • Bepaal of je de pabo op hbo of universitair niveau wilt doen
 • Of de universitaire variant aan de UPvA of de Universitaire Pabo
 • Studeer af met vlag en wimpel
 • Meld je aan voor de pabo-opleiding van de HvA of de iPabo
 • Ga naar de dag van de studiekeuzecheck (hbo) of matching (universitair)