Met mijn vmbo-diploma voor de klas

Mooi dat je voor de klas wilt staan in het basisonderwijs. Werken in het Amsterdamse onderwijs betekent veel afwisseling. Je hebt contact met een diverse groep leerlingen voor wie je als leraar echt een verschil kunt maken. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Hier lees je hoe je die kunt halen.

Om les te mogen geven in het basisonderwijs, heb je een pabo-diploma nodig. Hoe kun je met een vmbo-diploma naar de pabo? Daarvoor zijn twee mogelijkheden:

  • Ga een vervolgopleiding doen (havo of mbo-4) en meld je vervolgens aan voor de pabo.
  • Ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een 21+-toets doen bij de pabo.

Vervolgopleiding na het vmbo
Om aan de pabo te beginnen, heb je een havo- of mbo-4-diploma nodig. Je kunt er dus voor kiezen om eerst naar de havo of het mbo-4 te gaan. Dan kun je jezelf daarna aanmelden bij de pabo van jouw keuze.

In Amsterdam kun je kiezen voor een pabo-opleiding aan de HvA of aan de iPabo. Er zijn kleine inhoudelijke verschillen, maar aan beide scholen kan je zowel voltijd als deeltijd studeren.

Maak kennis met de pabo’s in Amsterdam

21+-toets
Ben je ouder dan 21, dan kun je een 21+-toets doen. Ook als je geen geschikte vooropleiding hebt. Je doet de toets bij de school waar je ook je pabo-opleiding wilt gaan volgen. Haal je de toets, dan laat je zien dat je geschikt bent voor de pabo. Je mag dan starten met de opleiding.

Aanmelden voor de 21+-toets
Je kunt de 21+-toets een paar keer per jaar doen. Kijk voor de data op de site van de school van je keuze:

Let goed op, want als je in september met de opleiding wilt starten moet je je vóór 1 mei aanmelden. Dan moet je dus ook de toets hebben gedaan.

Poster-juf-100x1476

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen met vragen over jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op