Met mijn vmbo-diploma voor de klas

Zin om voor een Amsterdamse klas te staan? Mooi! Dat betekent veel afwisseling, werken met een diverse groep leerlingen en ook echt iets voor ze betekenen. Eenmaal voor de klas switch je moeiteloos tussen rekenen en tekenen en van dolle boel tot rust en regelmaat. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Met jouw vmbo-diploma heb je de volgende mogelijkheden.

Doe een vervolgopleiding
De pabo is dé opleiding voor leraren in het basisonderwijs. In Amsterdam kan je kiezen voor een pabo-opleiding aan de HvA of aan de iPabo. Er zijn kleine inhoudelijke verschillen, maar aan beide instituten kan je zowel voltijd als deeltijd studeren. Om aan de pabo te beginnen heb je een havo- of mbo-4-diploma nodig. Je kunt er dus voor kiezen om eerst naar de havo of het mbo-4 te gaan, om je daarna aan te melden bij de pabo van jouw keuze.

Maak kennis met de pabo’s in Amsterdam

Ouder dan 21?
Dan kan je, ook zonder geschikte vooropleiding, een 21+ toets doen. Hiermee laat je zien dat je geschikt bent om een lerarenopleiding te doen. Je doet de 21+ toets bij de instelling waar je ook je pabo-opleiding wilt gaan volgen. Als je de toets gehaald hebt mag je starten op de pabo.

De 21+ toets wordt een paar keer per jaar gehouden, deze data vind je op de website van de instelling. Let goed op, want als je in september met de opleiding wilt starten moet je je vóór 1 mei aanmelden om per 1 september aan de lerarenopleiding te beginnen.

Klaar om te beginnen? Ontdek alles over de 21+ toelatingstoets van de HvA en over de 21+ toelatingstoets van de iPabo.

lerarencamp_po_Romaine

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen met vragen over jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Hoe kom je voor de klas met een vmbo-diploma?

  • doe een vervolgopleiding op de havo of het mbo-4
  • meld je aan voor een pabo-opleiding van je keuze
  • of doe een 21+ toets om aan de pabo te beginnen
  • studeer af met vlag en wimpel