Met mijn vwo-diploma voor de klas

Goed dat je er bent! Werken in het Amsterdamse onderwijs betekent veel afwisseling. Je hebt contact met een diverse groep leerlingen voor wie je als leraar echt een verschil kunt maken. Mooi dus dat jij voor de klas wilt staan in het voortgezet onderwijs. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Met jouw vwo-diploma heb je de volgende mogelijkheden.

Eerste- of tweedegraads?
Je kunt een opleiding volgen tot een eerstegraads of tweedegraads lesbevoegdheid. Het verschil? Na het halen van je tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo. Wil je meer, dan is de eerstegraads-opleiding een verdieping hierop. Met dit diploma kan je ook lesgeven aan de klassen 4, 5 en 6 van de havo en het vwo.

Je tweedegraads bevoegdheid haal je door een lerarenopleiding naar keuze af te ronden aan het hbo. Je eerstegraads bevoegdheid haal je door daarna een extra opleiding aan een hogeschool of universiteit te volgen, of door direct aan een wo-bachelor te beginnen die je aanvult met een educatieve minor of master.

Maak kennis met de lerarenopleidingen

lerarencampagne_vo_Nabil

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen met vragen over jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Na je vwo volg je een hbo-lerarenopleiding in een vakgebied van je keuze. Kies voor een voltijd- of deeltijdvariant en sluit je studie af met een tweedegraads bevoegdheid.

Een voltijd-opleiding duurt vier jaar. Als je in deeltijd wilt studeren hangt de studieduur een beetje van je eigen keuzes af: doe je een flexibel programma, of misschien een versnelde variant? Voor je aan je studie begint doe je daarom altijd eerst een intake. Daarin kijk je samen met één van de opleiders hoe jouw studieprogramma eruit komt te zien en hoe snel je er doorheen gaat. Dit hangt bijvoorbeeld af van je eerder gevolgde opleidingen en werkervaring. De meeste mensen doen tussen de twee en vier jaar over hun deeltijd-opleiding.

Kies je liever voor een academische route? Dan kies je bij je wo-bachelor voor een educatieve minor. Hiermee haal je een beperkte tweedegraads bevoegdheid en kan je voor de klas staan in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Als je al een bachelor hebt afgerond kan je alsnog een educatieve module volgen om vaardigheden als leraar op te doen.

Toelating
Jawel, alle hbo-lerarenopleidingen hebben toelatingseisen. Welke dat zijn hangt van het vakgebied af. Lerarenopleidingen waaraan je met ieder vwo-diploma kunt beginnen zijn:

  • Aardrijkskunde
  • Engels
  • Geschiedenis
  • Gezondheidszorg en Welzijn
  • Horeca en Voeding
  • Maatschappijleer
  • Nederlands
  • Pedagogiek

Alle andere tweedegraads lerarenopleidingen stellen aanvullende eisen aan je profiel of eindexamenvakken. Hier kan je opzoeken welke dat zijn en wat je nodig hebt om te beginnen.

Geen nood als je nog niet aan alle eisen voldoet. Dan kan je altijd meedoen aan een zogenaamde deficiëntietoets (of -cursus) voor het desbetreffende vak. Daarmee spijker je jouw kennis bij en haal je alsnog het ontbrekende vak zodat je aan je lerarenopleiding kunt beginnen. Je hebt vooraf natuurlijk wel al je vwo-diploma gehaald.

Verkort traject
Als je aan de tweedegraads opleiding Algemene Economie, Engels, Natuurkunde, Nederlands, Scheikunde of Wiskunde wilt beginnen, kan je dit met jouw vwo-diploma misschien via een verkort traject doen. Neem contact op met de opleidingscoördinator van de studie van je keuze om hier meer over te weten te komen.

De wo-route
Je kunt ook een driejarige wo-bachelor doen en die aanvullen met een educatieve minor. De inhoud van je bachelor sluit dan wel aan op het vak waarin je les wilt geven. Of dat zo is check je in de verwantschapstabel van de overheid. Op deze manier haal je een beperkte tweedegraads bevoegdheid waarmee je voor de klas kunt staan in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Als je ook aan de bovenbouw van de havo of het vwo les wilt kunnen geven en dus een eerstegraads bevoegdheid nodig hebt, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt voor de academische weg kiezen door een vakinhoudelijke wo-bachelor van drie jaar te doen, om vervolgens in een tot twee jaar een didactische post- masteropleiding, educatieve master, of een major teaching/beta master te halen.

Je kunt natuurlijk ook eerst een tweedegraads bevoegdheid halen via een hbo lerarenopleiding en die daarna aanvullen met een deeltijd master. Je staat dan al voor de klas terwijl je je eerstegraads haalt. Deze deeltijd-master duurt zo’n tweeëneenhalf tot drie jaar.