Met mijn vmbo-diploma voor de klas

Goed dat je er bent! Werken in het Amsterdamse onderwijs betekent veel afwisseling. Je hebt contact met een diverse groep leerlingen voor wie je als leraar echt een verschil kunt maken. Mooi dus dat jij voor de klas wilt staan in het voortgezet onderwijs. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Daarvoor volg je een lerarenopleiding.

Ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je ook een zogenaamde 21+ toelatingstoets doen (zie hieronder).

Doe een vervolgopleiding
Heb je een vmbo-diploma? Dan kun je uiteraard de opleiding vervolgen aan de havo en vervolgens starten bij een van de lerarenopleidingen in Amsterdam.

Tweedegraads bevoegdheid of meer?
Na het halen van je tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo. Wil je meer, dan is de eerstegraads-opleiding een verdieping hierop. Met dit diploma kan je ook lesgeven aan de klassen 4, 5 en 6 van de havo en het vwo.

Je tweedegraads bevoegdheid haal je door een lerarenopleiding naar keuze af te ronden aan een hogeschool. Je eerstegraads bevoegdheid haal je door daarna een extra opleiding aan een hogeschool of universiteit te volgen.

Maak kennis met de lerarenopleidingen

vo_hendrickje

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen met vragen over jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Dan kan je, ook zonder geschikte vooropleiding, een 21+ toets doen. Hiermee laat je zien dat je geschikt bent om een lerarenopleiding te doen. Je doet de 21+ toets bij de instelling waar je ook je lerarenopleiding wilt gaan volgen. Als je de toets gehaald hebt mag je starten met je studie.