Met mijn mbo-4 diploma voor de klas

Goed dat je er bent! Werken in het Amsterdamse onderwijs betekent veel afwisseling. Je hebt contact met een diverse groep leerlingen voor wie je als leraar echt een verschil kunt maken. Mooi dus dat jij voor de klas wilt staan in het voortgezet onderwijs. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Met jouw mbo-4 diploma heb je de volgende mogelijkheden.

Eerste- of tweedegraads?
Je kunt een opleiding volgen tot een eerstegraads of tweedegraads lesbevoegdheid. Het verschil? Na het halen van je tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo. Wil je meer, dan is de eerstegraads-opleiding een verdieping hierop. Met dit diploma kan je ook lesgeven aan de klassen 4, 5 en 6 van de havo en het vwo.

Je tweedegraads bevoegdheid haal je door een lerarenopleiding naar keuze af te ronden aan een hogeschool. Je eerstegraads bevoegdheid haal je door daarna een extra opleiding aan een hogeschool of universiteit te volgen.

lerarencamp_po_Romaine

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen met vragen over jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Na je mbo-4 volg je een hbo-lerarenopleiding in een vakgebied van je keuze. Kies voor een voltijd- of deeltijdvariant en sluit je studie af met een tweedegraads bevoegdheid.

Een voltijd-opleiding duurt vier jaar. Als je in deeltijd wilt studeren hangt de studieduur een beetje van je eigen keuzes af: doe je een flexibel programma, of misschien een versnelde variant? Voor je aan je studie begint doe je daarom altijd eerst een intake. Daarin kijk je samen met één van de opleiders hoe jouw studieprogramma eruit komt te zien en hoe snel je er doorheen gaat. Dit hangt bijvoorbeeld af van je eerder gevolgde opleidingen en werkervaring. De meeste mensen doen tussen de twee en vier jaar over hun deeltijd-opleiding.

En alternatief is om een beperkte tweedegraads bevoegdheid te halen. Bijvoorbeeld door eerst een hbo-propedeuse te doen en vervolgens een wo bachelor te halen. Bij je universitaire bachelor volg je dan een educatieve minor. Hiermee kan je lesgeven aan het het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo.

Sommige opleidingen zijn voor mbo-4 studenten ook toegankelijk als zij-instromer. Dit betekent dat je meteen aan de slag gaat als leraar. Je volgt dan je al werkend een opleiding.

Toelating
Met een mbo-4 diploma kan je instromen aan alle lerarenopleidingen.

Liever werkend leren?
De HvA heeft voor enkele vmbo vakgebieden een zij-instroom traject waarmee je met jouw mbo-4 diploma een tweedegraads bevoegdheid kunt halen. Wil je les geven in:

  • Bouwen, wonen en interieur
  • Produceren, installeren en energie
  • Mobiliteit en transport
  • Horeca, bakkerij en recreatie

… dan is er een mogelijkheid om binnen twee jaar je bevoegdheid te halen en aan de slag te gaan. Jouw mogelijkheden bespreek je tijdens het intakegesprek met de opleiding.

Als je ook aan de bovenbouw van de havo of het vwo les wilt kunnen geven en dus een eerstegraads bevoegdheid nodig hebt, zijn er verschillende routes.

Je kunt eerst een lerarenopleiding aan het hbo volgen. Hiermee haal je dan je tweedegraads bevoegdheid. Dit kan je opvolgen met een hbo-master in deeltijd, waarbij je je eerstegraads bevoegdheid haalt terwijl je al voor de klas staat. Deze deeltijd-master duurt zo’n tweeëneenhalf tot drie jaar. Haal je na je mbo-4 diploma je hbo-diploma, dan kun je er ook voor kiezen om een tweejarig zij-instroom traject te volgen om je eerstegraads bevoegdheid te behalen.

Na je hbo-diploma kan je ook een schakeltraject op maat te volgen (een pre-master), om daarna een wo-master te volgen voor je eerstegraads bevoegdheid.

Een andere manier om een eerstegraads bevoegdheid te halen is door eerst een hbo-propedeuse te doen en daarmee door te stromen naar een wo bachelor. Bij je universitaire bachelor volg je dan een educatieve minor, of je vervolgt je wo-bachelor met een wo-master en een didactische post-master van twee jaar. Ook kun je na een wo-bachelor kiezen voor een tweejarige educatieve master, of een teaching/beta master.

Toelating
Om aan een eerstegraads hbo-lerarenopleiding te starten heb je een tweedegraads bevoegdheid in hetzelfde vakgebied nodig, òf een wo-bachelor in hetzelfde vakgebied. Als je tijdens je studie een educatieve minor hebt gevolgd heb je kans dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen tijdens de eerstegraads lerarenopleiding. Als je voor de academische route kiest heb je een wo-bachelor of een wo bachelor en master nodig in hetzelfde vakgebied. Ook hier geldt dat je met een educatieve minor in aanmerking komt voor vrijstellingen.