Met mijn havo-diploma voor de klas

Zin om voor een Amsterdamse klas te staan? Mooi! Dat betekent veel afwisseling, werken met een diverse groep leerlingen en ook echt iets voor ze betekenen. Eenmaal voor de klas switch je moeiteloos tussen rekenen en tekenen en van dolle boel tot rust en regelmaat. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Met jouw havo-diploma heb je de volgende mogelijkheden.

Kies je pabo
Doe een vervolgopleiding aan de pabo. Dé opleiding voor leraren in het basisonderwijs. In Amsterdam kan je kiezen voor een pabo-opleiding aan de HvA of aan de iPabo. Er zijn kleine inhoudelijke verschillen, maar aan beide instituten kan je zowel voltijd als deeltijd studeren.

Meer informatie over open dagen

Als je de pabo in deeltijd volgt combineer je de studie met leren in de onderwijspraktijk - met een baan dus. De iPabo biedt een 4-jarige deeltijd-opleiding. De HvA biedt een 3-jarige deeltijd-opleiding aan, gemiddeld heb je dan wel een 8 als eindcijfer nodig.

Woningen beschikbaar voor leraren
De gemeente Amsterdam stelt in 2018, samen met verschillende woningcorporaties, 100 jongerenwoningen met voorrang beschikbaar voor aankomende of beginnende leraren. Meer informatie.

lerarencampagne_po_Stanley

Persoonlijk advies nodig?

Onze helpdesk kan je helpen omtrent jouw specifieke situatie.

Neem contact met ons op

Alle pabo’s in Nederland hebben toelatingseisen. Daarvoor toon je aan dat je genoeg kennis hebt van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Dat heb je als:

 • Je havo-eindexamen hebt gedaan in de vakken aardrijkskunde en geschiedenis en in één van de N&T-vakken (natuurkunde, biologie of natuur, leven & technologie).
 • Je een certificaat hebt behaald van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) voor alle vakgebieden.

Geen nood als dit niet het geval is. Dan kan je altijd meedoen aan de landelijke toelatingstoets voor het desbetreffende vak. Als je deze toets niet haalt, mag je een herkansing doen voor één van de vakken waarvoor je niet geslaagd bent.

Check hier de toelatingseisen van de HvA en de iPabo.

Handig: er is tijdelijk allerlei (grotendeels gratis) hulp beschikbaar voor havo leerlingen. Denk aan online filmpjes, opdrachten en toetsvragen per vak, regionale bijscholingsprogramma’s, voorbeeldtoetsen, begrippenlijsten en meer. Zo bereid je jezelf zo goed mogelijk voor op de toelatingstoets.

Kijk snel op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

Je bent er nu bijna. Het enige wat je nog moet doen is een studiekeuzecheck. Hiervoor ben je een dag aanwezig bij je toekomstige opleiding om alvast kennis te maken met de studiepraktijk. Beide pabo’s doen dit om te kijken of jouw ambities en kwaliteiten echt aansluiten bij de opleiding. De pabo van jouw keuze nodigt je hiervoor uit na je aanmelding.

 • Studiekeuzecheck bij de HvA

  Op de dag van de studiekeuzecheck heb je:
  - een proefcollege
  - een praktijkopdracht
  - een toets
  - en een presentatie

  Je maakt kennis met je aanstaande medestudenten en krijgt aan het eind van de dag een studiekeuzeadvies. Als je je aanmeldt voor de deeltijdopleiding heb je ook een intakegesprek om te bepalen of deze route echt bij je past.

 • Studiekeuzecheck bij de HvA

  Op de dag van de studiekeuzecheck heb je:
  - een gezamenlijke opdracht
  - een presentatie
  - een rekenen-wiskundetoets
  - en een presentatie

  Voorafgaand aan deze dag doe je al twee opdrachten: je vult een online vragenlijst in en doet een praktijkopdracht. Dat kan bijvoorbeeld een dagje meelopen op je oude basisschool zijn. Hiervan maak je een verslag dat je meeneemt naar de studiekeuzecheck. Aan het eind van de dag krijg je een studiekeuzeadvies.

Hoe kom je voor de klas met je havo-diploma?

 • Meld je aan voor de pabo-opleiding van de HvA of de iPabo
 • Check of je aan alle toelatingseisen voldoet
 • Ga naar de dag van de studiekeuzecheck
 • Studeer af met vlag en wimpel!